')" >
  1. Strona główna
  2. Szczegóły aktualności

Szczegóły aktualności

Data
przyjazdu
Data
wyjazdu

Gęsina Na Św. Marcina

08 listopada 2019

GĘSINA PO STAROPOLSKU

Dzisiaj gęsinę traktujemy jak produkt delikatesowy - rarytas. To pyszne izdrowe mięso wciąż za rzadko gości na polskich stołach. To wielka szkoda, bo oprócz doskonałego smaku, wielu wartości odżywczych, różnych możliwości przyrządzania, gęsinę można uznać również za lekarstwo.

Nasza hotelowa restauracja po raz kolejny biezre udział w Akcji Gęsina na św. Marcina w dniach 08 XI- 01 XII 2019 Serwować będziemy spacjalne menu na tę okoliczność!!!

 

 

Tradycja spożywania gęsiny w Polsce

Pierwsze wzmianki o gęsinie w Polsce sięgają XVI wieku. Od XVII do XIX wieku mięso z gęsi regularnie gościło na polskich stołach począwszy od jesieni, aż do wczesnej wiosny. Wszyscy zajadali się gęsi pieczoną, nadziewaną jabłkami, rodzynkami i kasztanami. Gwałtowny spadek spożycia tego mięsa nastąpił w XX w. Na szczęście z nastaniem XXI wieku, spożycie to stale wzrasta. Choć Polacy zjadają obecnie niewiele ponad 200 g tego mięsa na osobę rocznie, to i tak jest to olbrzymi postęp w stosunku do 17 g, kilkanaście lat temu. Tak niewielkie spożycie mięsa z gęsi może też dziwić zważywszy na fakt, że Polska jest obecnie największym producentem tego mięsa w Europie. Nasze ptaki chętnie spożywają Niemcy, Austriacy, Szwedzi oraz Francuzi.

Często w mowie potocznej stosowane jest określenie: „głupi jak gęś”. Nie ma to jednak odzwierciedlenia w zachowaniu ptaków. Zgodnie z powyższym, w kulturze historycznej gęsi nie odgrywały roli podrzędnej.Ptaki te współtowarzyszyły bogowi wojny (Marsowi) w podbojach. Co więcej, ostrzegawczym gęganiem uratowały Rzym przed atakiem wroga. Z kolei w historii germańskiej podkreślane jest znaczenie gęsi jako zwierząt ofiarnych. Ponadto wierzono, że jeśli ludzie będą regularnie spożywać gęsinę, to będą mieli swój wkład w siłę ducha wegetacji.

 

Święto polskiej gęsi na Św. Marcina

Z racji tego, że warto przywrócić polskiej kuchni powszechny zwyczaj przyrządzania potraw z gęsi, w 2017 roku ustanowiono nowe święto. Ogłoszono 11 listopada dniem polskiej gęsi i wypromowano nowe hasło „Polska Gęsina na Świętego Marcina”. Z datą tą związana jest też pewna legenda. Św. Marcin był pobożnym rycerzem z Kapadocji. Przeszedł w stan duchowny i został wybrany biskupem Tours. Nie chciał jednak przybrać tak zaszczytnego tytułu. Schował się więc przed posłańcami papieża w komórce z gęsiami. Ptaki jednak zdradziły jego obecność i posłańcy przekazali mu nominację. Od tej pory gąska pojawia się często na wizerunkach świętego Marcina i stanowi odświętne danie w dniu 11 listopada.

 

Wartości odżywcze mięsa z gęsi

Mięso z gęsi jest najbardziej szlachetne spośród drobiu. Gęsina jest źródłem pełnowartościowego białka. Zawiera tylko 3-6% tłuszczu. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym omega 3 i omega 6. Mięso z tych ptaków bogate jest również w składniki mineralne: żelazo, fosfor, magnez i cynk oraz witaminy: A, B i E.

Charakter leczniczy gęsiny

 

Gęsi smalec jest łatwo strawny. W medycynie ludowej uważany był za najsmaczniejszy afrodyzjak, poprawiający popęd seksualny. Wykorzystywano go również jako lekarstwo na zapalenie górnych dróg oddechowych. Ze smalcu sporządzano maść, która działała rozgrzewająco. Nacierano nią klatkę piersiową. Maść łagodziła również stany zapalne stawów. Obecnie uważa się, że mięso pochodzące od gęsi może łagodzić zaburzenia nastroju i pozytywnie wpływać na samopoczucie. Docenia się również wpływ lekkostrawnego tłuszczu z gęsi na poprawę wydolności sportowców.

 

Nowoczesne podejście do serwowania mięsa z gęsi

 

Swoboda podróżowania, a co za tym idzie, możliwość poznawania nowych smaków i łatwy dostęp do nowych przypraw sprawiają, że kucharze na całym świecie prześcigają się w nowych pomysłach na podawanie gęsiny. Tak też jest w Polsce. Od kilkunastu już lat organizowany jest konkurs na Króla Gęsiny. Szefowie Kuchni prezentują swoje trzy autorskie przepisy na danie z gęsi. Przepisy laureatów prezentowane są następnie w specjalnej książce z przepisami na gęsinę, pt. „Gęsina na Świętego Marcina”. Królową Gęsiny, która zajęła 3 miejsce w ubiegłorocznym wydaniu konkursu, została nasza Pani Marzena Domagała- szefowa gastronimii z Restauracji Gęś i Wino z Hotelu Prezydent w Spale. Pani Marzena rozsmakowała jury marynowaną piersią z gęsi w miodzie pitnym z dodatkiem musu z jabłka i wiśni oraz pieczonego jabłka faszerowanego kaszottem borowikowym.

 

„W tym roku również starałam się przygotować coś wyjątkowego z gęsiny. – mówi Pani Marzena, i dodaje – W dniach 08 XI -01 XII 2019 zapraszam serdecznie Państwa do Restauracji "Gęś i Wino" do degustacji mojego najnowszego menu.”

 

Życzymy Smacznego

 

Zespół Gęś i Wino i Hotelu Prezydent w Spale

Zobacz na mapie
Newsletter

Zapisz się do newslettera aby być na bieżąco ze specjalnymi ofertami i atrakcyjnymi rabatami jakie przygotowujemy dla naszych czytelników.

Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając ZAAKCEPTUJ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Hotel Prezydent Sp. z o.o., ul. mjr. Hubala 15 Spała, 97-215 , Inowłódz , Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w ustawieniach.

Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Niezbędne pliki cookies

Pliki cookies niezbędne do działania usług dostępnych na stronie internetowej, umożliwiające przeglądanie ofert lub dokonywanie rezerwacji, wspierające mechanizmy bezpieczeństwa, m.in.: uwierzytelnianie użytkowników i wykrywanie nadużyć. Te pliki są wymagane do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Nie wymagają Twojej zgody.

Analityczne pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania przez użytkownika ze strony internetowej w celu optymalizacji jej funkcjonowania oraz dostosowania do oczekiwań użytkownika. Wyrażając zgodę na te pliki cookies, zgadzasz się na przetwarzanie danych dotyczących Twojej aktywności na stronie w celach analitycznych.

Marketingowe pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające wyświetlanie użytkownikowi treści marketingowych dostosowanych do jego preferencji oraz kierowanie do niego powiadomień o ofertach marketingowych odpowiadających jego zainteresowaniom, obejmujących informacje dotyczące aktywności użytkownika, produktów i usług administratora strony i podmiotów trzecich. Zgoda na te pliki cookies oznacza, że Twoje dane mogą być używane do personalizacji reklam oraz analizy skuteczności naszych kampanii reklamowych.

Twoje preferencje nie zostały jeszcze zapisane