')" >
  1. Strona główna
  2. Szczegóły aktualności

Szczegóły aktualności

Data
przyjazdu
Data
wyjazdu

Wywiad z Szefową Kuchni Gęś i Wino - Marzeną Domagałą

02 października 2023

Sercem każdej restauracji jest oczywiście kuchnia, ale jeśli nie odnajdziemy tam ludzi z pasją i miłością do gotowania, pomysłami i finezją, to niestety, ale nawet najpiękniej urządzony lokal, stanie się tylko miejscem, gdzie podaje się jedzenie. Powiedzieć o niej, że jest bardzo zdolną Szefową Kuchni to jak nic nie powiedzieć. Od lat kreuje najwspanialsze smaki, które pojawiają się na Waszych talerzach, nazywane także małymi dziełami sztuki. O pasji do gotownia i pomysłach na dania rozmawiamy z Marzeną Domagałą - Szefową Kuchni w Restauracji Gęś i Wino.

Zaczniemy od najważniejszego. Czy miłość do gotowania była w Tobie od zawsze? Czy jednak ta pasja obudziła się dużo później?

Pasję do gotowania we mnie i moim bracie zaszczepił nasz tata. To on od zawsze lubił eksperymentować w kuchni, łączyć przeróżne smaki, które na pozór do siebie nie pasowały, Pamiętajmy, że jeszcze parę lat temu nie mieliśmy takich możliwości jeśli chodzi o dostępność produktów, ale on i tak potrafił wyczarować cuda. Więc pasja do gotowania była we mnie od dziecka. Kochałam pichcić, wymyślać dania i smakować. Dla mnie to była przede wszystkim świetna zabawa i możlwość wyrażenia siebie i tak jest do dziś.

A co by było gdyby nie gotowanie?

Hmmm (uśmiech) tak naprawdę to nie widzę i nigdy nie widziałam dla siebie innej drogi. Nie zastanawiałam się nad innym zawodem. W kuchni czuję się jak ryba w wodzie i od zawsze wiem, że to jest moje miejsce. Do bycia szefową kuchni dochodziłam swoją własną drogą, zaczynając od innych stanowisk i poznając specyfikę kuchni od podstaw. I to jest moim zdaniem klucz do sukcesu. Trzeba znać każde stanowisko w kuchni, żeby wiedzieć jak jest ważne i co daje w pracy zespołowej. I finalnie trzeba umieć ten zespół stworzyć, co myślę, że w jakimś stopniu mi się udaje.

Taki talent wymaga pracy, ale też odpowiedniego szlifu. Jakie szkoły kończyłaś, by tak świetnie gotować?

O i tu dla wielu może być to wielkim zaskoczeniem, ale nie kończyłam żadnej szkoły, która była związana z gastronomią. To do czego doszłam i co prezentuję swoimi daniami, to tylko i wyłącznie moja ciężka praca.

No i też zaufanie, jakim zostałam obdarzona. Owszem korzystam z wielu kursów i szkoleń, bo poznawanie nowych smaków i trendów jest wpisane w mój zawód. Dlatego co jakiś czas zapraszam innych szefów kuchni żeby pokazali mi i mojemu zespołowi trochę inne spojrzenie, a potem my, zainspirowani tworzymy swoje autorskie i niepowtarzalne dania, które potem Państwo mogą kosztować w naszej restauracji.

Skąd takie pomysły na dania, które możemy próbować w restauracji i tak niespotykane połączenie smaków?

Tak jak mówiłam wcześniej, od zawsze lubię eksperymenty w kuchni, lubię zabawę smakiem i mam jakiś takim zmysł, który podpowiada mi, że dwie z pozoru niepasujące do siebie rzeczy, przełamane dodatkowym smakiem innego składnika nagle zaczynają ze sobą współgrać. Często takie myślenie o daniach mam już na etapie zakupów w sklepie. Widzę jakiś produkt np. kurki i zastanawiam się z czym można je połączyć. Albo taki zwykły zielony ogórek. Myślę w jakiej formie można zaserwować to na pozór zwykłe warzywo.

Dlaczego akurat gęsina? Co ma w sobie to mięso, czego inne nie mają?

Gęsina jest to jedno z najzdrowszych i najszlachetniejszych mięs. Dlatego cieszę, się, że nasza restauracja słynie z doskonałej gęsiny i że możemy komponować dania właśnie z tego produktu. Dlatego co roku bierzemy udział w akcji “Gęsina na św. Marcina, która odbywa się w listopadzie i dzięki niej dania z gęsiny są mocno promowane wśród świadomości konsumentów, a my możemy serwować dania, których na co dzień nie ma w naszej karcie.

A jakie były najdziwniejsze dania z gęsiny, które zaprezentowałaś gościom restauracji?

Podczas akcji “Gęsina na św. Marcina” pada naprawdę wiele fajnych i innowacyjnych pomysłów na dania, ale takie jedne z bardziej zaskakujących to były np. zeszłoroczne pączki na słono z gęsiną. Goście się nimi zajadali i byli naprawdę zachwyceni.

Dziękujemy za wywiad i przede wszystkim dziękujemy za ucztę smaków, którą nam serwujesz w Restauracji Gęś i Wino. Czekamy na kolejne doskonałe dania, które kolejny raz nas zaskoczą.

Zobacz na mapie
Newsletter

Zapisz się do newslettera aby być na bieżąco ze specjalnymi ofertami i atrakcyjnymi rabatami jakie przygotowujemy dla naszych czytelników.

Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając ZAAKCEPTUJ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Hotel Prezydent Sp. z o.o., ul. mjr. Hubala 15 Spała, 97-215 , Inowłódz , Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w ustawieniach.

Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Niezbędne pliki cookies

Pliki cookies niezbędne do działania usług dostępnych na stronie internetowej, umożliwiające przeglądanie ofert lub dokonywanie rezerwacji, wspierające mechanizmy bezpieczeństwa, m.in.: uwierzytelnianie użytkowników i wykrywanie nadużyć. Te pliki są wymagane do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Nie wymagają Twojej zgody.

Analityczne pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania przez użytkownika ze strony internetowej w celu optymalizacji jej funkcjonowania oraz dostosowania do oczekiwań użytkownika. Wyrażając zgodę na te pliki cookies, zgadzasz się na przetwarzanie danych dotyczących Twojej aktywności na stronie w celach analitycznych.

Marketingowe pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające wyświetlanie użytkownikowi treści marketingowych dostosowanych do jego preferencji oraz kierowanie do niego powiadomień o ofertach marketingowych odpowiadających jego zainteresowaniom, obejmujących informacje dotyczące aktywności użytkownika, produktów i usług administratora strony i podmiotów trzecich. Zgoda na te pliki cookies oznacza, że Twoje dane mogą być używane do personalizacji reklam oraz analizy skuteczności naszych kampanii reklamowych.

Twoje preferencje nie zostały jeszcze zapisane