Te niskokaloryczne (jedynie 18 kcal w 100g) i pożywne warzywa pełne są mikro i makroelementów. Można znaleźć w nich m.in. witaminę K, kwas foliowy, aminokwasy czy flawonoidy.
Właściwości szparagów
Przede wszystkim, szparagi posiadają silne właściwości detoksykacyjne, a to za sprawą zawartego w nich glutationu, który pomaga rozkładać czynniki rakotwórcze. Szparagi posiadają zdolność neutralizowania wolnych rodników, które odpowiadają za starzenie się naszych organizmów. Przyczyniają się również do wspomagania naszych organizmów w walce z osłabieniem funkcji poznawczych. Inne, niewątpliwe zalety tego warzywa to zmniejszanie ryzyka występowania chorób serca oraz wspomaganie układu trawiennego. Na koniec nie zapominajmy o ich ważnej roli jako afrodyzjaku!
Szparagi w kuchni
Istnieje wiele popularnych sposobów podawania szparagów w gastronomii. Możemy użyć ich w sałatkach, grillować lub przyrządzić z nich wyśmienite zupy. Ale zawsze najlepiej prezentują się jako samodzielna przystawka, koniecznie z odrobiną sosu holenderskiego.
W naszej restauracji Gęś i Wino podajemy je dodatkowo z odrobiną chrupiącego bekonu oraz sadzonym jajkiem.
Śpieszmy się! Sezon na te warzywa trwa wyjątkowo krótko.